Sezóna 2018/2019 sa skončila.

9.6.2019 zápas starších žiakov Cífer – MHK Piešťany – posledné kolo súťaže, posledný zápas, posledná sekunda zápasu. Naši žiaci vsietili gól a vyrovnali na konečných 23:23! Aj takéto dramatické okamžiky boli súčasťou teraz už minulej sezóny v našom klube.

Avšak najväčšiu pozornosť na seba pútalo družstvo mužov, ktoré ako nováčik súťaže pravidelne oberalo o body renomované družstvá najvyššej súťaže, vrátane mnohonásobného majstra z Prešova. Vynikajúca atmosféra na domácich zápasoch, ktorú nám pripravili fanúšikovia, vybičovala k nadpriemerným výkonom našich hráčov a umožnila nám pravidelne získavať body v domácich zápasoch, vďaka ktorým sme postúpili do nadstavby o 1. – 6. miesto a len nešťastná zhoda okolnosti a pre nás nevyhovujúci vývoj v skupine spôsobili, že nám len o vlások uniklo semifinále Slovnaft Handball Extraligy (SHE). Napriek tomu piate miesto bolo veľmi nečakané a o to príjemnejšie.

Následné súboje v divácky nezaujímavom ligovom pohári boli už len čakaním na koniec súťaže, v ktorej sme nakoniec získali 7. miesto v SHE. Týmto výsledkom sme vyrovnali naše najlepšie umiestnenie v najvyššej súťaži zo sezóny 1993/1994.

Po skončení úspešnej sezóny sme sa rozhodli túto vyhodnotiť a po zvážení všetkých pre a proti sme dospeli k záveru, že v budúcej sezóne neprihlásime družstvo mužov do najvyššej súťaže. Príčin je viacero, ale asi najdôležitejším argumentom bolo zabezpečenie rozpočtu na súťaž ( aj keď v tejto sezóne sme skončili s vyrovnaným rozpočtom ) a v neposlednom rade aj enormná záťaž na ľudí, čo sa starali o chod družstva. Organizácia tréningov, výjazdov na zápasy, domáce zápasy – za tým sa skrývajú stovky hodín dobrovoľnej práce niekoľkých ľudí, pričom viaceré problémy bolo možné riešiť len s maximálnym vypätím a v časovom strese.

Tu by sme však chceli uviesť na pravú mieru nepravdivé informácie o tom, že za našou neúčasťou v SHE je nesplnenie kritéria dvoch dorasteneckých družstiev v súťaži. Toto nezmyselné a prežité pravidlo naozaj existuje ale už viacero klubov pred nami nám ukázalo cestu ako sa toto pravidlo “rieši”. Stačí sa dohodnúť s niektorým klubom a formálne vytvoriť spoločné družstvo a problém je vyriešený. Takto sa postupovalo v minulosti a bude sa tak postupovať aj v budúcnosti ( samozrejme, pokiaľ SZH takéto nezmyselné pravidlo bude držať pri živote ).

Ale naspäť k SHE. Naša úspešná sezóna by v žiadnom prípade nebola možná :

  • bez divákov, hlavne pre ktorých sme šport robili
  • bez sponzorov, ktorí nám pomohli naplniť rozpočet
  • bez spolupráce s mestom Piešťany
  • bez pomoci Ing. Neráda, ktorý nám umožnil pôsobiť v jeho hale
  • a bez ďalších ľudí, ktorých tu pre krátkosť času neuvedieme

Avšak MHK Piešťany, to už niekoľko rokov nie sú len muži. Pred pár rokmi sme rozbehli prácu s mládežou, na ktorú v našom klube kladieme veľký dôraz. O aktivite nášho klubu v tejto oblasti svedčí aj vývoj účasti družstiev v dlhodobých súťažiach SZH:

  • ročník 2015/2016 – bez účasti
  • ročník 2016/2017 – jedno družstvo
  • ročník 2017/2018 – tri družstvá
  • ročník 2018/2019 – šesť družstiev

V sezóne 2016/2017 sme začali s mladšími žiakmi a v nasledujúcej sezóne plánujeme pôsobenie už v dorasteneckej súťaži ( deti nám “trochu” vyrástli ). Na rozdiel od iných klubov v našom meste ( ktoré sa nevenujú seniorskému športu ), my plánujeme bojovať s podmienkami a určite v krátkej dobe postavíme do súťaže aj družstvo mužov. A ktovie, možno o čosi neskôr, aj družstvo žien.